Tuky v kuchyni a jejich správné používání
Je to už delší doba, co jsem dostala BioAbecedář od Hanky Zemanové. Když mám chvilku, tak se tím probírám, takže to jde hodně pomalu :). Jsou tam teda věci, se kterými se vůbec neztotožňuju :), ale něco je docela dobrý... Třeba jsem vůbec nevěděla, že tuky používané v kuchyni se mají vybírat podle kouřového bodu. A pokud jste na tom stejně jako já, tento článek by vám mohl trochu pomoci se zorientovat :).
Základ je si uvědomit, do jakých teplot se vlastně při vaření dostáváme. Při pečení je to jasný, tam si to prostě nastavíme, ale u smažení.... Překvapivý je i výsledek kouřových bodů u určitých olejů, tak jsem se rozhodla to sem celé zjednodušeně popsat, abyste si vybrali podle svého :). Pokud to jde, nejlepší je vybírat nerafinované oleje.
Jednoduché typy používání nerafinovaných olejů v kuchyni
Dresinky, majonézy,...prostě za studena - jakýkoliv za studena lisovaný olej, které se zahříváním znehodnotí
olivový, slunečnicový, světlicový, řepkový, konopný, lněný, ořechový, avokádový, máslo, tahini
Dušení, vaření nebo pečení při nižších teplotách - nerafinované oleje s kouřovým bodem minimálně 100°
například slunečnicový, světlicový, máslo
Smažení při nízkých teplotách, restování zeleniny nebo jíšky - nerafinované oleje s kouřovým bodem 160-180°C
sezamový (ten já úplně miluju), olivový virgin, extra virgin, slunečnicový na pečení a vaření, arašídový, přepuštěné máslo, sádlo
Smažení při vysokých teplotách, fritování - oleje a tuky s kouřovým bodem nad 180°C, nejlépe nad 200°C
olivový, avokádový, palmový tuk, přepuštěné máslo, kokosový olej, mandlový olej
Tabulka kouřových bodů
Arašídový olej nerafinovaný |
160°C
|
Arašídový olej rafinovaný | 200-230°C |
Avokádový olej nerafinovaný | 270-300°C |
Kokosový nerafinovaný olej | 180°C |
Kokosový rafinovaný olej | 230°C |
Konopný nerafinovaný | za studena |
Kukuřičný nerafinovaný | 160°C |
Kukuřičný rafinovaný | 200-230°C |
Lněný olej nerafinovaný | za studena |
Mandlový olej nerafinovaný | 190-200°C |
Mandlový olej rafinovaný | 250°C |
Máslo | 150°C |
Máslo přepuštěné | 200-250°C |
Olej z dýňových semínek nerafinovaný | 140°C |
Olej z lískových ořechů nerafinovaný | 140°C |
Olej z vlašských ořechů nerafinovaný | za studena |
Olivový olej extra virgin | 160-190°C |
Olivový olej virgin | 210°C |
Olivový olej Pure | 210°C |
Palmový olej nebo tuk | 210°C |
Rostlinné směsné oleje | 160-180°C |
Řepkový Canola | 240°C |
Řepkový nerafinovaný | 170°C |
Sádlo | 180°C |
Sezamový nerafinovaný | 150-175°C |
Sezamový rafinovaný | 210°C |
Slunečnicový olej rafinovaný | 230°C |
Slunečnicový olej nerafinovaný | 110°C |
Slunečnicový (s vysokým obsahem kyseliny olejové) | 180°C |
Sójový olej nerafinovaný | 160°C |
Sójový olej rafinovaný | 230°C |
Světlicový olej nerafinovaný | 110°C |
Světlicový olej rafinovaný | 250°C |
Tak já se pouštím do toho přepustěného másla :). Ten tady na blogu ani doma nesmí chybět :).
Komentáře
Okomentovat