Tuky v kuchyni a jejich správné používání

Je to už delší doba, co jsem dostala BioAbecedář od Hanky Zemanové. Když mám chvilku, tak se tím probírám, takže to jde hodně pomalu :). Jsou tam teda věci, se kterými se vůbec neztotožňuju :), ale něco je docela dobrý... Třeba jsem vůbec nevěděla, že tuky používané v kuchyni se mají vybírat podle kouřového bodu. A pokud jste na tom stejně jako já, tento článek by vám mohl trochu pomoci se zorientovat :).
Základ je si uvědomit, do jakých teplot se vlastně při vaření dostáváme. Při pečení je to jasný, tam si to prostě nastavíme, ale u smažení.... Překvapivý je i výsledek kouřových bodů u určitých olejů, tak jsem se rozhodla to sem celé zjednodušeně popsat, abyste si vybrali podle svého :). Pokud to jde, nejlepší je vybírat nerafinované oleje.
Jednoduché typy používání nerafinovaných olejů v kuchyni
Dresinky, majonézy,...prostě za studena - jakýkoliv za studena lisovaný olej, které se zahříváním znehodnotí
olivový, slunečnicový, světlicový, řepkový, konopný, lněný, ořechový, avokádový, máslo, tahini

Dušení, vaření nebo pečení při nižších teplotách - nerafinované oleje s kouřovým bodem minimálně 100°
například slunečnicový, světlicový, máslo

Smažení při nízkých teplotách, restování zeleniny nebo jíšky - nerafinované oleje s kouřovým bodem 160-180°C
sezamový (ten já úplně miluju), olivový virgin, extra virgin, slunečnicový na pečení a vaření, arašídový, přepuštěné máslo, sádlo

Smažení při vysokých teplotách, fritování - oleje a tuky s kouřovým bodem nad 180°C, nejlépe nad 200°C
olivový, avokádový, palmový tuk, přepuštěné máslo, kokosový olej, mandlový olej

Tabulka kouřových bodů
Arašídový olej nerafinovaný
160°C
Arašídový olej rafinovaný200-230°C
Avokádový olej nerafinovaný270-300°C
Kokosový nerafinovaný olej180°C
Kokosový rafinovaný olej230°C
Konopný nerafinovanýza studena
Kukuřičný nerafinovaný160°C
Kukuřičný rafinovaný200-230°C
Lněný olej nerafinovanýza studena
Mandlový olej nerafinovaný190-200°C
Mandlový olej rafinovaný250°C
Máslo150°C
Máslo přepuštěné200-250°C
Olej z dýňových semínek nerafinovaný140°C
Olej z lískových ořechů nerafinovaný140°C
Olej z vlašských ořechů nerafinovanýza studena
Olivový olej extra virgin160-190°C
Olivový olej virgin210°C
Olivový olej Pure210°C
Palmový olej nebo tuk210°C
Rostlinné směsné oleje160-180°C
Řepkový Canola240°C
Řepkový nerafinovaný170°C
Sádlo180°C
Sezamový nerafinovaný150-175°C
Sezamový rafinovaný210°C
Slunečnicový olej rafinovaný230°C
Slunečnicový olej nerafinovaný110°C
Slunečnicový (s vysokým obsahem kyseliny olejové)180°C
Sójový olej nerafinovaný160°C
Sójový olej rafinovaný230°C
Světlicový olej nerafinovaný110°C
Světlicový olej rafinovaný250°C
 
Tak já se pouštím do toho přepustěného másla :). Ten tady na blogu ani doma nesmí chybět :).

Komentáře

Oblíbené příspěvky