Drůbeží paštika

Motorkářská sezóna v plném proudu a nám se plní garáž motorkami s kamarády :). Mít dílnu u Prahy pro nás znamená, že tu budou od jara do podzimu :D. Nevadí, aspoň máme o zábavu postaráno :). Jako sváču jsem chlapům udělala domácí paštiku a skoro ani nestihla vyfotit :D. Dělám jí poměrně často jako pohoštění, je to pro návštěvy příjemná změna. Každý čeká bábovky a jiné nedělní sladké potěšení a ještě se mi nestalo, že by někomu nechutnala :). Jarin do včerejška paštiku nejedl :).
Budu potřebovat 150 g másla, 4 lístky šalvěje, malou cibuli nakrájenou na kostičky, 100 g slaniny na kostičky, 300 g očištěných drůbežích jater (většinou seženu jen kuřecí, ale použít se dají jakákoliv, dle chuti :)), pepř, sůl, provensálské koření, 50 g brusinek nebo mandlí nebo obojí :), trochu vína a zavařené brusinky.
Nejdřív si naložím brusinky do vína a nechám stranou. Rozehřeji si pánev s trochou másla a šalvějovými lístky a nechám chvilku zahřívat. Šalvěj máslo hezky ovoní. Po chvilce vyndám šalvěj, přihodím slaninu s cibulkou a osmahnu do zlatova. Potom přidám kuřecí játra a nechám orestovat. Když jsou játra hotová, přihodím zbytek másla a nechám rozehřát. Osolím, opepřím a ovoním lžící provensálského koření. Směs dám do misky a rozmixuji ponorným mixérem. V této fázi ochutnávám, přidávám koření a sůl podle chuti. Scedím brusinky a přimíchám je do rozmixované paštiky. Pokud chcete dávat mandle, zalijte je horkou vodou, oloupejte a pokrájejte. Hotovu paštiku dám do servírovací misky a nechám ztuhnout v lednici. Asi po hodině rozehřeji zavařené brusinky (dávám na pár sekund do mikrovlnky) a zaliji hotovu paštiku. Po vychladnutí nechám v lednici ještě tak dvě hodiny.
 
Paštiku servíruji většinou s domácími ciabattami.
 
Přeji spoustu chvály, která vás rozhodně nemine :).
 
 

Komentáře

Oblíbené příspěvky