Těstoviny s masovými kuličkami

Taky vám tak moc chybí léto? Mně děsně. Ale to je každý rok stejný. Koncem léta se už těším, že mi částečně odpadne starost o zahradu. V půlce zimy se zase těším, že nebudu tahat koše plné dřeva, že odpadne každodenní vysávání, protože když topíte dřevem, je z toho hrozně bordelu... okukuju weby se sazenicemi, plánuju nové záhony, úpravu ohniště... a to všechno jen proto, abych si aspoň trochu zkrátila to čekání :). Co budete příští rok sázet vy? Budete zkoušet něco nového? Já se rozhodla, že zkusím zasadit místo petúnií převislé jahody. Tak uvidíme, jak se jim bude dařit :). Petúnie jsou sice nádherný, ale chce to velkou péči, aby to nějak vypadalo. A já, když už o něco pečuju, to chci pak aspoň sníst :D.
 
Tak si dáme nějaký letnější recept, abychom si připomněli chuť léta :). U nás doma je to jedno z nejoblíbenějších jídel. sice trochu pracnější, ale opravdu stojí za to...
 
 
 Masové kuličky:
 
400 g mletého hovězího masa
50 g strouhaného sýra (parmezán, gran moravia,...)
1 vejce
1 drcený stroužek česneku
2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
mořská sůl a čerstvě namletý pepř

 
Všechno pěkně promíchám a tvaruju kuličky o velikosti vlašských oříšků. Přetáhneme folií a dáme na půl hoďky do ledničky.

 
 Mezitím si připravím omáčku.
 
Omáčka:
 
olivový olej
1 cibule nakrájená najemno
2 drcené stroužky česneku
2x 400 g konzervovaných rajčat
3 snítky bazalky
strouhaný sýr (parmezán, gran moravia,...)
 
Na hlubokou pánev si dám rozehřát lžíci olivového oleje a osmahnu na něm cibulku  spolu s česnekem. Asi po pěti minutách přidám pokrájená rajčata a bazalku. Nechám povařit asi 40 minut. Vydám bazalku, osolím, opepřím.
 
Mezitím, co se mi vaří omáčka, si na vedlejší pánvi pomalu opeču koule na trošce olivového oleje. Opatrně s teplotou, sýr se hodně rád chytá a připéká se.
 
Kuličky přihodím do hotové omáčky a nechám provařit dalších 15 minut.
 
Promíchám s těstovinami, nejlépe špagety nebo linguine nebo prostě nějakými dlouhými a posypu strouhaným parmezánem.
 
 Bon apetit!

Tipy a triky
 
Pokud máte kyselejší rajčata nebo prostě radši sladší omáčku, přidejte k osmahnuté cibuli dvě lžíce třtinového cukru a nechte zkaramelizovat, omáčka má o dost lepší chuť ;).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentáře

Oblíbené příspěvky